Terug
Y tuigen

Y tuigen

Om te gaan wandelen en of te gaan trainen met je hond wordt het dragen van een zogenaamde Y-tuig geadviseerd.

De voordelen van het dragen van een tuig zijn:

  • De druk komt op het borstbeen in plaats van het strottenhoofd (wat bij honden net zo gevoelig is als bij  mensen, ervaar zelf het gevoel en verschil).
  • De hals blijft vrij, waardoor de luchtpijp, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten e.a. de ruimte houden om hun werk te doen.
  • De druk wordt over een groter deel oppervlak verdeeld, in plaats van piekbelasting op nekwervels bij trekken aan een halsband.
  • Het geeft meer draagcomfort voor je hond, een lager stressniveau, waardoor een grotere kans op het lopen aan een slappe lijn.
  • Laat het je hond en jezelf ervaren. De kans is groot dat jullie beide niets anders meer willen.

 Er zijn vele soorten tuigen op de markt. Mijn voorkeur gaat uit naar een tuig met een rugstuk en dat op 5 punten verstelbaar is. Hierdoor is het tuig het beste aan te passen aan (de groei van) je hond. Het rugstuk zorgt er voor dat de oksels (en lymfevaten) vrij blijven.

Ik heb voor opgroeiende honden van het merk Abaca y-tuigen in verschillende maten en kleuren op voorraad.

Deze tuigen zijn vijfvoudig verstelbaar.

Voor de hond die 1 jaar of ouder is zijn de y-tuigen van Dogcopenhagen een aanrader. Er zijn twee modellen.

De Air en de Pro. De air heeft als voordeel, voor sommige honden, dat deze niet perse over het hoofd hoeft van je hond. De air heeft de mogelijkheid om de zijkant open te maken.

De pro is wat meer een harnas. Zie www.dogcopenhagen.nl

Mijn advies is om langs te komen met je hond om een tuig te passen. Het handigst is dit voor openingstijd van de winkel een afspraak te maken zodat we in alle rust de tuigen kunnen passen. Tijdens openingstijden is natuurlijk ook mogelijk.